Rouw

& verlies

Rouw is de achterkant van de liefde

Coaching bij rouw en verlies

Ik geloof dat rouw en verlies onvermijdelijke onderdelen zijn van het leven. Het verliezen van een geliefde, een baan, een scheiding, of een gezondheidssituatie kunnen allemaal gevoelens van rouw en verlies veroorzaken. Hoewel het een natuurlijk proces is, kan het verwerken (een beter woord is verweven) van rouw en verlies voor veel mensen een uitdagende en overweldigende tijd zijn.

Als coach bied ik professionele hulp en begeleiding aan voor mensen die worstelen met het het proces van rouw en verlies.

De rouwcoaching sessies zijn erop gericht om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin mijn cliënten zich kunnen uiten en hun emoties kunnen verkennen. Door te luisteren naar hun verhalen en emoties, help ik bij het vinden van betekenis en veerkracht in het leven na verlies. Oftewel zingeving. Mijn expertise ligt onder andere in het ondersteunen van mensen die leven met levend verlies, waarbij er sprake is van een blijvende verandering in het leven van de persoon en/of zijn omgeving.

Of je nu net geconfronteerd wordt met rouw en verlies of al een tijdje in het proces zit, rouwcoaching kan helpen bij het vinden van manieren om verder te gaan met je leven. Op deze website vind je meer informatie over mijn aanpak en hoe ik kan ondersteunen bij rouw en verliesverwerking.

De natuur geeft ruimte om te rouwen. Ga mee naar buiten en ervaar hoe de rouw kan leren over waar je mee verbonden was en waar je je opnieuw mee wil verbinden.

Krista van der Horst holistic green dark-

Afscheidsritueel bij rouw en verlies

In mijn begeleidingstrajecten gebruik ik vaak de kracht van een ritueel. Het is een mooie manier om af te sluiten, te erkennen wat is, afscheid te nemen, te accepteren, door te gaan, je verlies te onderkennen, je hechting aan wat je had te bezien.
De rituelen begeleid ik in de natuur; de natuur werkt hierin helend en verzachtend.

Neem gerust contact met me op over het begeleiden van een ritueel bij verlies en rouw.

 

‘Rouw is de achterkant van de liefde’ "You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Rouwverwerking?

In plaats van het woord “verwerken” van rouw, kan ook het woord “verweven” worden gebruikt. Rouw is een proces dat tijd en aandacht nodig heeft en het idee dat iemand zijn of haar rouw moet “verwerken” kan soms te veel nadruk leggen op het idee van loslaten en afsluiten. Rouw verweven impliceert dat er ruimte is voor het doorlopen van het proces op een manier die voor de rouwende persoon passend is.

Rouw is een natuurlijke reactie op verlies

In het leven krijgen we allemaal te maken met verlies. Of het nu gaat om het verlies van een dierbare, een baan, een huis of een gezondheid, het kan een enorm verdriet en pijn veroorzaken. Rouw is een natuurlijke reactie op verlies en kan vele vormen aannemen, afhankelijk van de persoon en de omstandigheden. Het kan leiden tot gevoelens van verdriet, boosheid, verwarring, eenzaamheid en soms zelfs schuldgevoelens.
In dit artikel ga ik dieper in op rouw en verliesverwerking en hoe coaching kan helpen bij het verwerken van verlies.

 

Rouw en verliesverwerking is een proces

 In dit artikel ga ik dieper in op rouw en verliesverwerking en hoe coaching kan helpen bij het verwerken van verlies.

Manu Keirse is een bekende rouwexpert in Nederland en België en heeft vele boeken geschreven over dit onderwerp. Hij heeft veel ervaring in het begeleiden van mensen in rouw en heeft veel inzicht gegeven in de verschillende fasen van rouw en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Keirse benadrukt dat rouw een individueel proces is en dat iedereen zijn eigen manier heeft om ermee om te gaan.

De eerste fase van rouw is vaak shock en ontkenning. Mensen hebben moeite om te accepteren dat het verlies daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Ze voelen zich verdoofd en kunnen moeite hebben om te geloven dat hun geliefde persoon of situatie echt weg is.

De tweede fase is vaak die van emoties en verdriet. Mensen ervaren gevoelens van verdriet, woede, schuldgevoelens en eenzaamheid. Dit is een belangrijke fase, omdat het mensen in staat stelt om hun emoties te uiten en te verwerken.

De derde fase is die van aanpassing. Mensen beginnen zich aan te passen aan het leven zonder hun geliefde persoon of situatie. Dit kan een moeilijke fase zijn omdat mensen zich kunnen verzetten tegen de veranderingen die ze moeten maken.

De vierde en laatste fase van rouw is die van acceptatie en vernieuwing. Mensen accepteren dat hun geliefde persoon of situatie weg is en vinden manieren om hun leven opnieuw vorm te geven.

Coaching kan een belangrijke rol spelen bij het begeleiden van mensen in deze verschillende fasen van rouw. Als coach kan ik helpen bij het uiten en verwerken van emoties en praktische ondersteuning bieden bij het nemen van beslissingen en het maken van veranderingen in het leven. Als coach help ik ook bij het vinden van nieuwe doelen en betekenis in het leven na verlies. Het gaat dan over zingeving en het leiden van een waardegericht leven. Leven naar wat jij belangrijk vindt.

 

Persoonlijke reis

Het proces van rouw en verliesverwerking is een uitdagende en persoonlijke reis. Het kan kans bieden voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Door de pijn en het verdriet heen kunnen mensen leren om veerkrachtig en weerbaar te zijn. Als coach help ik bij het navigeren door deze uitdagingen en help ik om hun weg te vinden naar een nieuw en vervullend leven na verlies.

Het is belangrijk om te onthouden dat rouw een individueel proces is en dat iedereen op zijn eigen manier omgaat met verlies. Een coach bij rouw en verliesverwerking kan een waardevolle ondersteuning bieden tijdens deze emotioneel uitdagende tijd en helpen bij het opnieuw vormgeven van het leven na verlies. Wees geduldig en begripvol voor jezelf en anderen tijdens deze moeilijke tijd en zoek professionele hulp als dat nodig is.

Plato-mind en health krista van der Horst coach zwolle

De natuur in, in mijn praktijk of online

Ik coach het liefst buiten. Je bent ook welkom in mijn praktijk in Zwolle of via een online verbinding.
Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek van een half uurtje. Daarin kijken we of we klik hebben en of wij samen aan de slag kunnen met jouw coachvraag.

 

Rouwbegeleiding in de natuur – uniek in Zwolle

De natuur is een geweldige plek om naar binnen te keren. De natuur geeft symbolen om mee te werken, is rustgevend en werkt stressverlagend. Het wandelen zet je lijf in beweging en je hersenen gaan daar vanzelf in mee. Alles gaat aan! Je wordt sensitiever, er komen gelukshormonen vrij en je geest krijgt de vrije loop.

Impact van wandelcoaching:

  • Toename zelfbewustzijn. Zijn wie je bent. Krachtig en congruent;
  • Innerlijke kracht en persoonlijke transformatie;
  • Meer connectie met de natuur en onze planeet.
rouw coach zwolle krista-van-der-horst-coaching-en-begeleiding-nobco-practicioner-coach-zwolle-1750
Krista van der horst rouw coach zwolle praktijk voor coaching zwolle 900 1600  wandelcoaching natuurcoaching engelse werk
rouw coaching therapie zwolle Krista van der horst praktijk voor coaching zwolle 900-1600- wandelcoaching-natuurcoaching engelse werk
Krista van der horst rouw coach zwolle praktijk voor coaching zwolle 900 1600  wandelcoaching natuurcoaching engelse werk

Referenties

“Uit de knoop gehaald, op het juiste pad gezet, keihard gelachen, door de regen over sloten gesprongen… Door de enthousiaste begeleiding van Krista ben ik een ander pad ingeslagen, ze gaf me praktische tips, verhelderende oefeningen en we hadden bezielende gesprekken. Ze verstaat de kunst om je te begeleiden, ze neemt het niet van je over maar laat jou je weg in jezelf vinden. Ik gun iedereen een stukje Krista op zijn of haar levenspad!”

Esther

Hogeschooldocent / Orthopedagoog

“Krista is een echte maatwerkcoach, geen trucjes die elke keer opnieuw worden herhaald. Krista kijkt naar wat jij als uniek mens nodig hebt, en begeleidt je daar doorheen. Ze staat niet achter je en ook niet voor je, maar juist naast je. Ze steunt je waar nodig en houdt een spiegel voor op het juiste moment. Je leert ongelooflijk veel met en door Krista en dat is een ervaring die ik iedereen gun.”

Anne

Adviseur werkstress en werkgeluk

Ik coach o.a. voor

Ik coach voornamelijk ondernemers, professionals en managers uit de zorg, onderwijs en bedrijfsleven. Onder andere Gelre ziekenhuizen, Isala klinieken Zwolle & Meppel, Fresenius Healthcare, Topicus IT en Zorg Deventer, Provincie Overijssel, Gemeente Kampen, Carinova, Hogeschool KPZ, Kadaster, Stichting SKAL en Rabobank.

Mijn coachees komen uit Zwolle en verre omstreken.

Aangesloten bij de NOBCO en StiR

Ik ben aangesloten bij de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches) en de StiR. Deze organisaties waarborgen de integriteit, kwaliteit en professionalisme van het vak van de beroepscoach.

– Gezondheidsvoorlichting – Health Education & Promotion