ACT & Coaching

Acceptance & Commitment Therapy

Wat is ACT?

Acceptance & Commitment Therapy

ACT, je spreekt het uit als “ekt” is de afkorting van Acceptance & Commitment Therapy. Zoek je een ACT Coach in Zwolle,  of wil je gewoon meer weten over ACT coaching, lees dan verder.

ACT coaching is een relatief nieuwe vorm van therapie/coaching in psychologieland. ACT gaat uit van het idee dat pijn een basiskenmerk is van het menselijk bestaan. Iedereen in deze wereld is soms angstig, boos, druk, bedrukt, geïrriteerd, rusteloos, lusteloos, gestrest, slapeloos, in de war, etc. En eigenlijk is dat dus heel normaal. En klachtenvrij en altijd maar gelukkig leven bestaat nou eenmaal niet en die hobbels op je weg kun je echt niet allemaal voorkomen. En dit is waar ACT over gaat. ACT is soms ook met humor naar de dingen kijken. Afstand nemen van je gedachten. En dat maakt ACT een toegankelijke positieve vorm van coaching/therapie. Je kijkt niet terug naar wat je allemaal is overkomen, maar je kijkt hoe je je opnieuw kunt verhouden tot wat je hebt meegemaakt of nog steeds meemaakt.

ACT gaat over het bewust worden van je (overlevings-)strategieën; de manieren waarop jij met moeilijke situaties omgaat, zoals snel boos worden, nog harder werken, te veel op je bordje nemen, geen nee durven zeggen etc. En ACT gaat dan een stap verder: het biedt een arsenaal aan vaardigheden, waarmee je functioneel om leert gaan om al je gedachten, emoties, lichamelijke sensaties en pijnlijke gebeurtenissen of omstandigheden.

Je leert met ACT coaching dat je niet hoeft te vechten. Je psychologische flexibiliteit wordt groter en je ontwikkelt veerkracht om met lastige situaties om te gaan. Klinkt goed toch? Als ACT-coach ben ik opgeleid om een ACT-training te geven, oftewel een ontwikkelingsgericht traject te begeleiden waarin de principes van ACT leidend zijn. Hieronder zie je het zogenaamde ACT Hexagram. Een coachtraject bevat in principe de volgende onderdelen:

Acceptance & Commitment Therapy act coach zwolle

“Geloof niet alles wat je denkt”

Eckhart Tolle

De kracht van het NU

Wat leer je bij ACT coaching?

Bij ACT-coaching leer je op een andere manier met vervelende gedachten en gevoelens om te gaan dan de eerste automatische reactie die veel mensen hebben: het moet opgelost worden! En snel!

Het blijkt namelijk dat het gevecht aangaan met gedachten en/of gevoelens (of ze juist proberen te vermijden) er juist vaak voor zorgt dat deze een veel grotere invloed krijgen op je leven. Een alternatief is acceptatie (de A van ACT, acceptatie) van deze vervelende ervaringen. En acceptatie betekent niet je erbij neerleggen. Of verdragen. Of berusten. Nee! Acceptatie betekent: ‘aanpakken wat je geboden wordt’. Niet omdat dat zo leuk is om de gedachten en gevoelens te accepteren, maar omdat je niet wilt dat ze nog meer ruimte innemen in je leven. Met de energie die je overhebt, kun je je vervolgens richten op de dingen die er wel echt toe doen! De kern van ACT-coaching is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke ervaringen/problemen uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol, vitaal leven.

Bij “acceptance” leer je dus ruimte te maken voor vervelende gevoelens , afstand nemen van moeilijke gedachten, op een andere manier naar jezelf kijken, en tenslotte je aandacht te richten op het hier en nu. Met deze vaardigheden zul je merken dat je niet meer zo snel vastloopt in moeilijkheden.

Het “commitment“‐onderdeel richt zich op het weer opnieuw gaan investeren in jezelf. Je begint met stilstaan bij wat jij echt belangrijk vindt in het leven, waarna je weer concreet gaat investeren in de dingen die er echt toe doen. Deze twee onderdelen (acceptatie en commitment) samen zorgen ervoor dat je persoonlijke veerkracht ontwikkelt, waardoor je je niet tegen laat houden door obstakels om de dingen te doen die jij belangrijk vindt!

Inspiratiemoment: Edith Eger

In ACT spreken we over zogenaamde psychologische flexibiliteit. Ik ben enorm geraakt door het boek De Keuze van Edith Eger. Ze overleefde de Holocaust en werd psycholoog. Eigenlijk is zij hét voorbeeld van iemand die heeft geleerd te leven in het hier en nu, te accepteren wat er is gebeurd en een mooi zinvol leven te leiden. En dat heeft ze moeten leren. Met vallen en opstaan. Lees haar boek!

“Edith Eva Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd. In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen. Edith Eva Eger is nu negentig en danst nog altijd. Haar indrukwekkende en belangrijke verhaal is een inspiratie voor iedereen.”

Uitzending ‘EenVandaag’ met Dr Edith Eva Eger op 4 mei 2019.

ACT Coach Zwolle: de natuur in, in mijn praktijk of online

Ik coach graag buiten. Je bent ook welkom in mijn praktijk. Elkaar spreken via Zoom is ook mogelijk.
Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek van een half uurtje. Daarin kijken we of we klik hebben en of wij samen aan de slag kunnen met jouw coachvraag.

 

ACT Coach Zwolle krista-van-der-horst-coaching-en-begeleiding-nobco-practicioner-coach-zwolle-1750
ACT Coach Zwolle Krista van der horst praktijk voor coaching zwolle 900 1600 wandelcoaching natuurcoaching engelse werk
Krista van der horst ACT Coach Zwolle praktijk voor coaching zwolle 900-1600- wandelcoaching-natuurcoaching engelse werk
ACT Zwolle Krista van der horst praktijk voor coaching zwolle 900 1600 wandelcoaching natuurcoaching engelse werk

Welke vraagstukken zijn geschikt voor ACT?

ACT kun je volgen als therapie bij een psycholoog of psychotherapeut (gericht op klachten), of als training / coachtraject – gericht op persoonlijke ontwikkeling. Dit kan zowel individueel, als in groepsverband. Ik ben opgeleid als professioneel coach met ACT als specialisatie en hou van vraagstukken die te maken hebben met persoonlijke groei. ACT is ook daar geschikt voor.

Je bent bij mij aan het juiste adres als je vragen hebt over:

 • Persoonlijke groei, bewustzijnsontwikkeling en zelfontplooiing;
 • Zingeving en hoe je leven zinvol in te vullen;
 • Werk-privé-balans + werkstress + burn-out;
 • Piekeren, perfectionisme, onzekerheid;
 • Hoe je meer vanuit je gevoel kunt leven;
 • Thema’s als ziekte, leven en dood.
Krista van der horst praktijk voor coaching zwolle wandelcoaching natuurcoaching engelse werk

Wat levert ACT je op?

ACT levert je een nieuw bewustzijn op van jouw manier van denken, voelen en gedrag. En het resultaat?

 • Meer ruimte in je hoofd;
 • Meer bewustzijn van je patronen en levensthema’s (en daardoor…)
 • Worden wie je bent. Authentiek en congruent. Perfect bestaat niet. Hoeft ook niet. Gewoon jezelf.
 • Je komt in contact met nieuwe mogelijkheden in jezelf, de wereld ligt voor je open;
 • Andere keuzes omdat je ze maakt vanuit je intuïtie, zoals een nieuwe baan, andere relatie etc.;
 • Nieuw gedrag, zoals beter voor jezelf zorgen en gezond leven;
 • Meer energie;
 • Succesvol. Met minder perfectionisme en meer zelfvertrouwen.

Voor wie is ACT coaching geschikt?

ACT is geschikt voor werkelijk iedereen. Het gaat er namelijk niet om hoe groot of hoe klein je problemen zijn, het gaat erom dat je leert hoe je er beter/anders mee om kunt gaan. Er hoeft geen sprake te zijn van psychopathologie om baat te hebben bij deze therapie-coachvorm.

Maatwerk. Act coach die ook andere methoden gebruikt

Maatwerk is mijn kracht. Ook met ACT. Dat betekent dat ik kijk, voel en luister wat er nodig is om het coachdoel te behalen en hoe ik jou in je kracht kan zetten. Als ACT-coach verzorg ik coachtrajecten op maat. Ik gebruik de ACT-methodiek in combinatie met mijn hele koffer met ervaring, tools en methodieken.

ACT-Coach of psycholoog?

Twijfel je of je naar een coach of psycholoog moet gaan? Overleg het met je huisarts of bel mij om je situatie even voor te leggen. De huisarts is ook degene die je een verwijzing moet geven voor de psycholoog. In Zwolle zijn goede psychologenpraktijken. Ik sta in contact met enkele praktijken en kan bij twijfel ook advies geven om bij een psycholoog (verder) in therapie te gaan. Soms heeft een psycholoog of therapeut ook juist andersom het gevoel dat de cliënt beter af is bij mij als coach. In die gevallen verwijst de psycholoog of therapeut cliënten door naar mij.

Mensen met wie ik graag samenwerk:

En voor speciale trajecten en trainingen op maat in de zorg: Jeannette van Bragt (Helmond).