Wie ben ik?

Coach. facilitator, Zingever. Dilemmavreter. Patroonzoeker. Padvinder. Zielenkijker

Als coach ga ik creatief te werk. Ik ben zingever, dilemmavreter, patroonzoeker, padvinder, zielenkijker. Het zijn zomaar wat zelfbedachte woorden, die aangeven waar ik mee bezig ben. Creativiteit helpt om de dingen anders te zien. Het maakt je bewust van wat er al is, en wat je nog niet zag. Het is mijn drive om betekenis te geven. Aan het leven, aan mezelf en aan anderen.

Persoonlijk

Ik hou van het leven, van de natuur, van stilte én rumoer. Ik zie meer kansen, dan problemen en probeer in het NU te leven. Ook ben ik moeder, vrouw “van”, (tweeling-) zus, mountainbiker, tipi-kampeerder, en voetballer en spring in de winter het liefst in wakken van bevroren meren. Overal in huis liggen stapels boeken, ik ben verzot op lezen en hou van taal. Ik leef bewust – met aandacht voor gezondheid, de natuur, spiritualiteit en duurzaamheid.
Verder hou ik zowel van super de luxe als van super Spartaans. Noorwegen, Corsica en IJsland zijn plekken die mijn hart gestolen hebben. Rauw, ruig en aards.
Ik ben persoonlijk bekend met thema’s als jong verlies, rouw, ziekte, hechting en veerkracht.

pijl krista van der horst coaching

Ik ga graag de diepte in;-)

Hoe ik coach werd

Misschien herken je het gevoel een kantelpunt in je leven te hebben? Voor de een is het een burn-out, voor de ander een nieuwe baan of een heftige gebeurtenis. Het was voor mij dat mijn vader ernstig ziek werd en mijn tweelingzus en ik voor hem zorgden. We hebben hem tenslotte begeleid naar zijn laatste rustplaats. Dat was eind 2016.

Het was heftig, de innerlijke strijd vierde hoogtij. Ik hield van mijn vader, maar ik verloor ook de vader die er eigenlijk nooit voor ons kon zijn. Er veranderde ook wat in mij. Ik ging ‘naar binnen’ en nam tijd voor mezelf voor rust en bezinning. Naar wat mijn leven zinvol maakt. Mijn zus en ik vertrokken samen naar het prachtige Noorwegen. De kou in. We praatten en filosofeerden over het leven en hoe verder.

Het was tijd om mijn roer om te gooien. Ik stopte met mijn baan als gezondheidsredacteur/online marketeer, nam ik een sabbatical en ging weer studeren. Het werd een 2 jarige studie tot Master Coach bij het Europees Instituut – de Baak. Dit voelde zo goed en ook zo compleet! Ik kon nu mijn wetenschappelijke achtergrond in de gezondheids- en gedragswetenschappen verbinden met coaching. Een switch van theorie naar praktijk.
Mijn passie en interesse in menselijk gedrag zorgden voor hernieuwde zingeving. Ik had weer plezier en ik wist het nu zeker, ik wil met mensen werken. Zoals ik vroeger als klein meisje ervan droomde ‘zuster’ in het ziekenhuis te worden, geniet ik er nu van mensen op weg te helpen een authentiek leven te leiden en zich volledig te kunnen ontplooien. Van hoofd naar hart. En soms toch ook even van hart naar hoofd;-)

krista-vander-horst-coach-zwolle-simone-noorwegen

Noorwegen met mijn tweelingzus!

Professioneel opgeleid

Basisopleiding ACT-coach (Acceptance and Commitment Therapy)

SeeTrue Mindfulness & ACT-opleidingen, Maastricht.
2019

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) behoort tot een nieuwe ontwikkeling in de cognitieve gedragstherapie. Bij ACT leer je om dingen waar je geen controle over hebt, zoals nare gedachten, angsten of pijn te accepteren en hier anders mee om te gaan. Dit betekent dat je niet meer in gevecht gaat tegen gedachten, angst of pijn. Ook leer je bij ACT dat je nare dingen niet kunt voorkomen of vermijden. Simpelweg omdat een leven zonder rottigheid niet bestaat en omdat het gevecht of de vermijding tegen die narigheid veel energie kost. De energie die je overhoudt kan je stoppen in een waardevol en zinvol leven.

Opleiding tot Master Coach

Europees Instituut de Baak, Driebergen.
2017-2019

2-Jarige opleiding tot allround Master Coach op Post-HBO-niveau. De opleiding is erkend door St!r en draagt het keurmerk NOBCO – EQA niveau Practitioner.

2x Master's degree (MSc) Health Sciences

Universiteit Maastricht.
1995-2000

Gezondheidswetenschappen met specialisaties in de gedragswetenschappen:

– Gezondheidsvoorlichting – Health Education & Promotion
– Arbeid & Organisatiekunde – Work & Organizational Psychology

Voor beide studies ben ik afgestudeerd op het onderwerp “Werkstress en burn-out”, elk vanuit hun eigen perspectief.

Continu verder leren

Opleiding Systemisch adviseren; bouwen aan vitale systemen

Pragmavision, Siebke Kaat, Ede.
2021

Bouwen aan gezonde, vitale organisaties vanuit systemisch perspectief.

Training Deep Democracy Level 1

Human Dimensions, Utrecht.
2021

Deep Democracy is een zienswijze en een methode die de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt. Tegenstellingen en botsende meningen worden op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. In dialoog en in discussie. Besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Het is een methode om de wijsheid van de groep maximaal te benutten met inclusieve besluitvorming. Facilitatie-vaardigheden om de Lewis methode van Deep Democracy toe te passen.

Training Coachen met Theory U

Het Eerste Huis, Utrecht
2020

Theory U is een model voor fundamentele verandering in mens en organisatie. Het uitgangspunt is dat elke situatie of persoon alles al heeft en weet om het eigen vraagstuk op te lossen. Om die kennis aan te boren, moet je echter voorbij het denken gaan. Tijdens het U-proces gaan mensen op een andere manier naar complexe vraagstukken kijken. Dat resulteert in vernieuwende inzichten en diepgaande veranderingen die blijvend zijn.

Kernwoorden

Humor, lichtheid, scherpte, openheid, creativiteit, nieuwsgierig, leergierig, soms wat chaotisch, opmerkzaam.

Ik word blij van buiten zijn. Kampvuurgesprekken, natuurcoaching, wandelcoaching, stilte (one day retreat).
Nieuwsgierig? Neem contact met mij op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn!

Aangesloten bij de NOBCO en StiR

Ik ben aangesloten bij de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches) en de StiR. Deze organisaties waarborgen de integriteit, kwaliteit en professionalisme van het vak van beroepscoach.

– Gezondheidsvoorlichting – Health Education & Promotion