Wie ben ik?

Coach. facilitator, Zingever. Dilemmavreter. Patroonzoeker. Padvinder. Zielenkijker

Als coach ga ik creatief te werk. Ik ben zingever, dilemmavreter, patroonzoeker, padvinder, zielenkijker. Het zijn zomaar wat zelfbedachte woorden, die aangeven waar ik mee bezig ben. Creativiteit helpt om de dingen anders te zien. Het maakt je bewust van wat er al is, en wat je nog niet zag. Het is mijn drive om betekenis te geven. Aan het leven, aan mezelf en aan anderen.

Persoonlijk

Ik hou van het leven, van de natuur, kunst, muziek, van stilte én rumoer. Ik probeer in het NU te leven en beoefen daarom yoga en meditatie. Ook ben ik moeder, vrouw “van”, (tweeling-) zus, baasje van hond Cooper, mountainbiker, tipi-kampeerder, en voetballer en spring in de winter het liefst in wakken van bevroren meren. Overal in huis liggen stapels boeken, ik ben verzot op lezen en hou van taal. Ik leef bewust – met aandacht voor gezondheid, de natuur, spiritualiteit en duurzaamheid.
Verder hou ik zowel van super de luxe als van super Spartaans. Noorwegen, Corsica en IJsland zijn plekken die mijn hart gestolen hebben. Rauw, ruig en aards.
Ik ben persoonlijk bekend met thema’s als jong verlies, rouw, ziekte, hechting en veerkracht.

pijl krista van der horst coaching

Ik ga graag de diepte in;-)

Hoe ik coach werd

Misschien herken je het gevoel een kantelpunt in je leven te hebben? Voor de een is het een burn-out, voor de ander een nieuwe baan of een heftige gebeurtenis. Het was voor mij dat mijn vader ongeneeslijk ziek werd en mijn tweelingzus en ik voor hem zorgden. Mijn vader was al psychiatrisch patiënt en zodoende schipperden we vanaf nu tussen psychiatrie en oncologie. We hebben hem tenslotte begeleid naar zijn laatste rustplaats. Dat was eind 2016.

Het was heftig, de innerlijke strijd vierde hoogtij. Ik hield van mijn vader, maar ik verloor ook de vader die er eigenlijk nooit voor ons kon zijn. Er veranderde ook wat in mij. Ik ging ‘naar binnen’ en nam tijd voor mezelf voor rust en bezinning. Naar wat mijn leven zinvol maakt. Mijn zus en ik vertrokken samen naar het prachtige Noorwegen. De kou in. We praatten en filosofeerden over het leven en hoe verder.

Het was tijd om mijn roer om te gooien. Ik stopte met mijn baan als gezondheidsredacteur, nam een sabbatical en ging weer studeren. Het werd een 2 jarige studie tot Master Coach bij het Europees Instituut – de Baak. Dit voelde zo goed en ook zo compleet! Ik kon nu mijn wetenschappelijke achtergrond in de gezondheids- en gedragswetenschappen verbinden met coaching. Een switch van theorie naar praktijk.

Mijn passie en interesse in menselijk gedrag zorgden voor hernieuwde zingeving. Ik had weer plezier en ik wist het nu zeker, ik wil met mensen werken. Zoals ik vroeger als klein meisje ervan droomde ‘zuster’ in het ziekenhuis te worden, geniet ik er nu van mensen op weg te helpen een authentiek leven te leiden en zich volledig te kunnen ontplooien. Van hoofd naar hart. En soms toch ook even van hart naar hoofd;-)

krista-vander-horst-coach-zwolle-simone-noorwegen

Noorwegen met mijn tweelingzus!

Professioneel opgeleid

2x Master's degree (MSc) Health Sciences

Universiteit Maastricht.
1995-2000

Gezondheidswetenschappen met specialisaties in de gedragswetenschappen:

– Gezondheidsvoorlichting – Health Education & Promotion
– Arbeid & Organisatiekunde – Work & Organizational Psychology

Voor beide studies afgestudeerd op het onderwerp “Werkstress en burn-out”, elk vanuit hun eigen perspectief.

Opleiding tot Master Coach

Europees Instituut de Baak, Driebergen.
2017-2019

2-Jarige opleiding tot allround Master Coach op Post-HBO-niveau. De opleiding is erkend door St!r en draagt het keurmerk NOBCO – EQA niveau Practitioner.

Basisopleiding ACT - Coach (Acceptance and Commitment Therapy)

SeeTrue Mindfulness & ACT-opleidingen, Maastricht.
Juli tot december 2019

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van cognitieve gedragstherapie. Bij ACT leer je om dingen waar je geen controle over hebt, zoals nare gedachten, angsten of pijn te accepteren en hier anders mee om te gaan. Dit betekent dat je niet meer in gevecht gaat tegen gedachten, angst of pijn. Ook leer je bij ACT dat je nare dingen niet kunt voorkomen of vermijden. Simpelweg omdat een leven zonder rottigheid niet bestaat en omdat het gevecht of de vermijding tegen die narigheid veel energie kost. De energie die je overhoudt kan je stoppen in een waardevol en zinvol leven.

Leergang Systemisch Adviseren

Bouwen aan gezonde, vitale organisaties vanuit systemisch perspectief

Pragmavision Opleidingen, Siebke Kaat, Ede.
Januari tot juni 2022

In deze opleiding heb ik geleerd hoe bij te dragen aan vitale, solide èn beweeglijke samenwerkingsverbanden (teams, organisaties, netwerken). Ik kijk met systemische bril naar ‘gedoe’ en hardnekkige patronen, en heb manieren aangereikt gekregen om -vanuit mijn plek- bij te dragen aan een vitaal systeem.

Continu verder leren – trainingen

Training Rake Vragen - Siets Bakker 2023

De systemische training “Rake Vragen” laat zien hoe je door het stellen van vragen, de verborgen systemische verbanden zichtbaar maakt. Dat problemen, die eigenlijk symptomen zijn, dan eigenlijk als vanzelf oplossen en op zijn minst voor helderheid zorgen.

AAI - Pets4Care 2023

Ik heb met succes de opleiding ‘Animal Assisted Interventions (AAI) Deel I’ bij Pets4Care voltooid. Deze intensieve cursus heeft me uitgebreid geïnformeerd over de theorie en praktijk van mens-dier interacties in coaching en therapie. De hond als collega. Ik heb geleerd hoe ik op een veilige en verantwoorde manier mijn hond kan inzetten in begeleidingstrajecten en biedt coaching aan bij angst voor honden.

Basisopleiding vertrouwenspersoon - De Vertrouwenspersoon.nl, Zwolle 2023

Basisopleiding vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit – De Vertrouwenspersoon.nl, Zwolle

Maart tot april 2023

Meer informatie: www.vertrouwen.in

Training natuurcoaching - Innersteps 2022 - 2023

De methodiek van Innersteps kenmerkt zich door het gebruik van metaforen en symbolieken. Coaching in de natuur biedt een krachtige meerwaarde op coaching binnen vier muren. Een aantal voordelen op een rij:
• Wandelen in de natuur helpt om stil te worden in je hoofd. De natuur werkt rustgevend, waardoor je beter in staat zal zijn te luisteren naar je innerlijke gevoel.
• Als je wandelt kom je in beweging, alles wat vast lijkt te zitten in je hoofd, komt hierdoor ook gemakkelijker in beweging.
• Een gesprek dat wandelend wordt uitgevoerd, biedt ruimte voor stiltes en overpeinzingen. Oogcontact is niet altijd noodzakelijk. Het blijkt voor de coachee daardoor vaak gemakkelijker zaken te uiten, die gevoelig of pijnlijk zijn.
• In de natuur beweeg je je buiten je eigen vertrouwde wereld. Je zult letterlijk nieuwe wegen inslaan en nieuwe horizonten ontdekken. Hierdoor zul je gemakkelijker openstaan voor nieuwe inzichten en ideeën.
• De natuur biedt oneindig veel mogelijkheden om te werken met symbolieken en metaforen. Wat een krachtige verdieping biedt in het coachgesprek.
• Door de rustgevende werking van de natuur kunnen sessies langer duren, zonder dat het te veel wordt. In één wandeling van 2 uur, bereik je meer dan twee sessies van twee uur, omdat je geen tijd kwijt raakt aan afsluiten en opnieuw beginnen. Coaching in de natuur biedt daardoor de gelegenheid in een relatief korte periode diepgaand resultaat te boeken.

Basistraining verlies en rouw - Buro Nazorg, Zwolle 2022

Rouw en verlies coaching gaat om het begeleiden bij verlies van een dierbare, maar ook om andere vormen van verlies, zoals het verlies van gezondheid, werk, relatie, droom of toekomstperspectief.
In deze training is aandacht voor actuele theorieën over rouw, impact van een ingrijpend verlies, diversiteit aan rouwuitingen en werkvormen die gebruikt kunnen worden in de begeleiding bij rouw en verlies.

Training Deep Democracy Level 1 - Human Dimensions, Utrecht 2021

Deep Democracy is een zienswijze en een methode die de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt. Tegenstellingen en botsende meningen worden op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. In dialoog en in discussie. Besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Het is een methode om de wijsheid van de groep maximaal te benutten met inclusieve besluitvorming. Facilitatie-vaardigheden om de Lewis methode van Deep Democracy toe te passen.

Training Coachen met Theory U - Het Eerste Huis, Utrecht 2020

Theory U is een model voor fundamentele verandering in mens en organisatie. Het uitgangspunt is dat elke situatie of persoon alles al heeft en weet om het eigen vraagstuk op te lossen. Om die kennis aan te boren, moet je echter voorbij het denken gaan. Tijdens het U-proces gaan mensen op een andere manier naar complexe vraagstukken kijken. Dat resulteert in vernieuwende inzichten en diepgaande veranderingen die blijvend zijn.

Workshops, trainingsdagen, retraites

Training bokscoaching, familie-opstellingen, mindfulness training, zen-cursus, retraites, Team Animal Assisted Interventions met hond.

Kernwoorden

Humor, lichtheid, scherpte, openheid, creativiteit, nieuwsgierig, leergierig, soms wat chaotisch, opmerkzaam.

Ik word blij van buiten zijn. Kampvuurgesprekken, natuurcoaching, wandelcoaching, stilte (one day retreat).
Nieuwsgierig? Neem contact met mij op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn!

Aangesloten bij de NOBCO en StiR

Ik ben aangesloten bij de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches) en de StiR. Deze organisaties waarborgen de integriteit, kwaliteit en professionalisme van het vak van beroepscoach.

– Gezondheidsvoorlichting – Health Education & Promotion