Systemisch
coachen en opstellingen

Een nieuw perspectief

Wat is systemisch coachen?

Als gedragswetenschapper en systemisch coach ben ik gefascineerd in het gedrag en de psyche van de mens. Gafascineerd door vragen als “hoe ben je geworden wie je nu bent?” en “hoe kan je nog meer zijn wie je wilt zijn?”.
Systemisch kijken is een van de manieren om dit te onderzoeken en er antwoorden op te krijgen. Systemische vragen zijn bijvoorbeeld:

Wat is jouw plek in het systeem? En jouw rol? Wat wil je loslaten om iets nieuws te beginnen? Wat in je leven heeft je gesterkt, en wat heeft je gehinderd? Wat ben je onderweg kwijtgeraakt, waar je je opnieuw mee wil verbinden?

Een systemische kijk op de mens en organisatie betekent ook: oog hebben voor het grotere geheel waarin jij leeft en werkt. Uitzoomen. Alles is verbonden en elke schakel telt. Er is meer wat je niet ziet (de onderstroom), dan wat je wel ziet (de bovenstroom) en dat gaan we onderzoeken. Het onderzoeken ervan geeft ruimte.

Een probleem is slechts de beste mogelijke oplossing van het systeem op dat moment. Dat systeem kan bijvoorbeeld je familie zijn of de organisatie waarin je werkt. Lees hieronder meer over mijn werkwijze in systemisch coachen.

Boekentip: De fontein, vind je plek grip op je leven door inzicht in je familiesysteem . Els van Steijn (2016)

systemisch coach zwolle quote albert einstein

Werkwijze systemisch coachen

Systemisch coachen en adviseren is prachtige manier om complexe situaties te bestuderen. Bij systemisch coachen en coachen volgens Theory U werk je niet analytisch, maar fenomenologisch: wat laat zich zien?

Een opstelling is een van de manieren om patronen direct zichtbaar te maken. Een familie-opstelling of een organisatie-opstelling. Met personen, of op een tafel met houten poppetjes, Playmobil of LEGO-poppetjes.

We kijken naar principes als ‘insluiten’, ‘ordening’ en ‘uitwisseling’. Dit zijn de zogenaamde oerkrachten die in elk systeem werken. Het zichtbaar maken geeft ruimte! Je gaat als het ware uitzoomen in plaats van inzoomen. Ik laat je kennismaken met deze manier van naar de wereld kijken.

Naar binnen kijken

Naar binnen kijken staat voorop. Je wordt sensitief naar jezelf, een bewustzijn wat altijd zal blijven groeien.
We werken aan systemische vragen als:

‘Wat is mijn rol op deze plek, en wat is mijn juiste plek in deze context?’ en ‘Hoe lever ik in deze context mijn juiste bijdrage?’.

Met het woord “juist” bedoel ik: dat het klopt – in afstemming met wat jezelf, de mensen rondom jou, je organisatie en de wereld nodig heeft.

Effecten van systemisch werk

  • Je wordt je bewuster van de invloed van je eigen achtergrond, je gedragspatronen en het effect daarvan op anderen. Je zal zichtbaar en voelbaar groeien wat zal leiden tot meer impact, autoriteit en transparantie.
  • Je realiseert je dat de antwoorden in jezelf te vinden zijn. Door dit besef ben je beter in staat dicht bij jezelf te blijven en daardoor de juiste plek in te nemen in je werk en in je leven. Blik naar binnen. Je komt meer in contact met wat jou uniek maakt en jouw intenties en verlangens. Meer voelen én ernaar leven.

Theory U

Ik werk als systemisch coach ook graag met elementen Theory U, het gedachtegoed van Otto Scharmer. Theory U gaat ervan uit dat de ontwikkeling van organisaties, klein en groot, alleen mogelijk is met de persoonlijke ontwikkeling van de mens en zijn potentieel. Heel simpel: met meer bewustzijn. We brengen de blik naar binnen en kijken wat zich aandient. Wat zich wil ontvouwen. Stilstaan geeft groei.

Theory U; met deze naam verwacht je geen diepgaande coachmethode. Dat is het echter wel. Het is een procesmodel wat helpt bij vernieuwing en transformatie van mens en daarmee organisatie. Dit proces omvat een diepgaande beweging, zoals in de letter U, vandaar de naam. Met behulp van Theory U buig je complexe vraagstukken van deze tijd om naar een wezenlijke verandering, vanuit verbinding met jezelf, anderen en alle aspecten die met de vraag samenhangen. Je kijkt dus naar het geheel. Het proces omvat een verdieping van het bewustzijn van de betrokkenen, het benutten van de wijsheid uit het onbewuste. Het U-proces stimuleert het leren vanuit de toekomst (!), in plaats van leren vanuit het verleden.

Theory U is een hulpmiddel voor begeleiders, managers en iedereen die invloed wil uitoefenen op verandering. De manier van werken biedt handvatten voor het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, het bouwen van lerende teams en voor het samen zoeken naar oplossingen voor complexe vraagstukken. Dit zijn vraagstukken die andere antwoorden verlangen dan ‘meer van hetzelfde in een andere smaak of kleur’.

Boekentip: De essentie van Theorie U, Otto Scharmer (2018)

Theory U sysetmisch coachen met open will open heart en open mind

De natuur in, in mijn praktijk of online

Ik coach graag buiten; opstellingen doen en systemisch werk kan heel goed buiten.  Je bent ook welkom in mijn praktijk in Zwolle. Elkaar spreken via Zoom is ook mogelijk.
Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Daarin kijken we of we klik hebben en of wij samen aan de slag kunnen met jouw coachvraag.

krista-van-der-horst-coaching-en-begeleiding-nobco-practicioner-coach-zwolle-1750
Krista van der horst praktijk voor coaching zwolle 900 1600  wandelcoaching natuurcoaching engelse werk
Krista van der horst praktijk voor coaching zwolle 900-1600- wandelcoaching-natuurcoaching engelse werk
Krista van der horst praktijk voor coaching zwolle 900 1600  wandelcoaching natuurcoaching engelse werk

Resultaatgericht en intuïtief

Op een resultaatgerichte en intuïtieve manier werken we samen aan jouw coachdoel. Een coachtraject ziet er zo uit:

1. De intake en oriëntatie

We beginnen het traject met een intake. Ik wil je leren kennen en we gaan kijken wat je precies wilt aanpakken. Doel is je coachvraag helder te krijgen. Wat is je verlangen en wat wil je bereiken?

2. Werk aan de winkel

In deze fase breng ik jou op verschillende manieren in contact met jouw coachvraag. Soms mindfulness. Een familie-opstelling. Een sessie over rouw, hechting. Misschien gaan we tekenen, doe ik een “voice-dialogue-oefening” met je. Of doen we een gekke MIND-FUCK-oefening, gaan we slootje springen of het bos in. Je zult verstelt staan van je eigen ontwikkelkracht. Het gaat om ervaren, intuïtief weten en de wijsheid vinden die in jou zit. Reflectie en verdiepingsopdrachten (huiswerk) zijn belangrijke onderdelen van het traject.

3. Afsluiten traject

We spreken van te voren af hoeveel sessies we elkaar zien. Het afsluiten van het traject is enerzijds een kwestie van terugkijken en anderzijds een moment om stil te staan bij de vraag hoe je verder gaat. Hoe je je nieuwe gedrag kunt volhouden en we spreken -als je dat wilt- nog een terugkomsessie af.

 

Krista van der horst praktijk voor coaching zwolle wandelcoaching natuurcoaching engelse werk
Ijsbergmodel McLelland

ijsberg-systemisch-coach-zwolle-ijsbergmodel-McClelland

Ik coach o.a. voor

Ik coach voornamelijk ondernemers, professionals en managers uit de zorg, onderwijs en bedrijfsleven. Onder andere Gelre ziekenhuizen, Isala klinieken Zwolle & Meppel, Fresenius Healthcare, Topicus IT en Zorg Deventer, Provincie Overijssel, Gemeente Kampen, Carinova, Hogeschool KPZ, Kadaster, Stichting SKAL en Rabobank.

Mijn coachees komen uit Zwolle en verre omstreken.